Δευτερογενής καταρράκτης

οφθαλμιατρος πυλαια

Τι είναι;

Στην επέμβαση του καταρράκτη ένας πλαστικός φακός αντικάθιστά το φυσικό φακό του ματιού. Ο νέος ενδοφακός τοποθετείται μέσα στο περιφάκιο (το σακουλάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ο φυσικός φακός του ματιού). Μερικές φορές μετά απο μήνες ή και χρόνια η όραση μπορεί ξανά να θολώσει, αυτό όμως δεν προκαλείται απο θόλωση του φακού αλλά από θόλωση του περιφακίου. Το θολωμένο περιφάκιο ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης και μπορεί να αντιμετώπιστεί γρήγορα και χωρίς πόνο με το Yag Laser.

Στην περίπτωση αυτή το Yag Laser χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο κέντρο του θολού περιφακίου. Διαρκεί μερικά λεπτά και δεν απαιτεί ράμματα. Αρχικά ενσταλλάζονται σταγόνες για διαστολή της κόρης και στη συνέχεια σταγόνες για τοπική αναισθησία πριν τοποθετηθεί ένας ειδικός φακός επαφής. Μιά ακτίνα κόκκινου φωτός χρησιμοποιείται για την εστίαση του laser. Κάθε φορά που χρησιμοποιείται το laser εσείς ακούτε ένα κλικ. Με αυτό τον τρόπου δημιουργείται ένα άνοιγμα στο περιφάκιο το οποίο επιτρέπει στο φως να περάσει καθαρά στο μάτι. Για μερικές μέρες θα χρειαστεί να βάλετε κάποιες σταγόνες στο μάτι. Οι περισσότεροι μπορούν να δούν καθαρά ξανά μετά από μερικές ώρες.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Καποιες φορές η ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να ανέβει, επίσης μπορεί να βλεπετε μυγάκια τις πρώτες ημέρες από τα υπολείμματα του περιφακίου τα οποια μειώνονται. Σπάνια μπορεί να συμβεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, οπότε συμπτώματα όπως ξαφνική αύξηση στα μυγάκια ή απώλεια περιφερικής όρασης καθιστούν επιτακτικό τον επανέλεγχο

Το ιατρείο διαθέτει Yag Laser για τη θεραπεία του δευτερογενούς καταρράκτη. Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε χειρουργηθεί παλιότερα για τον καταρράκτη και διαπιστώνετε μια μείωση στην όρασή σας επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να χρειάζεστε κάποια θεραπεία.